IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отвори сесията почти без промяна

Книжата на Southwest Airlines заради огромния брой отменени полети в САЩ

18:08 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street отвори сесията почти без промяна

Загубите на цени в сектора на електроaвтомобили се отразяват на Wall Street. Притесненията относно производството на американската компания Tesla в Шанхай понижиха ентусиазма след неотдавнашното облекчаване на карантината в Китай във вторник.

Индексът на сините чипове Dow Jones и по-широкият S&P 500 отвориха без съществени промени, съответно на 33 224 и 3843 пункта. Технологичният индекс Nasdaq загуби 0,3% до 10 462 пункта.

За цялата година трите основни индекса отчитат значителни загуби. Особено технологичните акции изпитват трудности в условията на висока инфлация и повишаващи се лихвени проценти. Във вторник акциите на Apple се понижиха до най-ниското си ниво от средата на 2021 г., като загубиха 2,2%.

В завода на Tesla в Шанхай линиите за асемблиране до голяма степен ще бъдат спрени през декември и януари. Tesla не посочва причина за решението. Производителят на електромобили не е правил удължени производствени почивки в края на 2021 и 2022 г. Търсенето на автомобили от марката Tesla в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, напоследък отслабва.

Акциите на Tesla поевтиняха с 6,3% до 155,44 долара. Конкурентите Riviаn и Lucid също загубиха между пет и шест процента. От друга страна, китайските интернет акции, листнати в САЩ, като Pinduoduo и JD.Com, поскъпнаха с до 5%.

Peloton продава ремонтирани велоергометри с отстъпки до 500 долара в сравнение с новите уреди. Новата програма е последният опит на компанията да увеличи търсенето, след като по-рано тази година разшири програмата си за отдаване под наем. Акциите поскъпнаха с около 1% в предварителната пазарна търговия.

Global Ratings присъди на оператора на платформа за електронна търговия с луксозни стоки Farfetch рейтинг B и отрицателна перспектива, като се позова на значително отрицателния паричен поток на компанията. Книжата на Farfetch поскъпнаха с един процент в предварителната пазарна търговия.

Книжата на Southwest Airlines се понижиха с 5,7 %. Само в понеделник авиокомпанията е трябвало да отмени почти 3000 полета заради тежките зимни условия в големи части на САЩ. Това означава, че Southwest е отговорна за почти три четвърти от всички отменени полети в САЩ. Министерството на транспорта на САЩ обяви, че започва разследване на отменените полети и закъсненията, като ги нарече „неприемливи".

За сметка на това акциите на Chevron и ExxonMobil, които вече се бяха възстановили наскоро, отбелязаха ръст от до 0,8%. Те се възползват от по-нататъшното покачване на цените на петрола, което се оправдава от пазара най-вече с новото облекчаване на мерките за коронавируса в Китай.  

Доходността по облигациите също се повиши, оказвайки натиск върху акциите на растежа, като например технологичните. Доходността по 10-годишните държавни облигации  се повиши с около 5 базисни пункта и достигна 3,798%. 

„По принцип това е продължение на високата доходност, която потиска растежа, с преразпределение в други сектори, които са по-малки, но не достатъчно големи, за да променят основния индекс", казва Кийт Лернер от Truist.

„Комбинацията от продажба на данъчна загуба, ребалансиране на портфейли и инвеститори, които решават къде да позиционират портфейлите си за 2023 г., също може да натежи на индексите“, каза Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, цитиран от CNBC. 

Акциите се насочват към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам и към още един месец на спад, като Dow и S&P са се понижили съответно с 8,4% и 19,5%. Nasdaq е спаднал с 33,5%.

За декември S&P е спаднал с 6%, докато Dow и Nasdaq са се понижили съответно с около 3,8% и 9,3%. Основните стойности са напът да отчетат най-големия си месечен спад от септември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още